sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Mark Gregory: No Sleep Till Saltburn

Mark Gregory on englantilainen rock-journalisti, joka on oman Cleveland Rocks -lehtensä lisäksi kirjoittanut myös Kerrang!iin sekä häärännyt useammalla radiokanavalla rock-musiikkiin liittyvien ohjelmien parissa. Ja myös kirjailija, sillä hänen esikoisteoksensa, Koillis-Englannin 80-luvun alun NWOBHM-skenestä kertova No Sleep Till Saltburn, julkaistiin vuonna 2009.




Kirja kertoo, miten entinen maidonjakaja Gregory ryhtyi vuosina 82 - 83 kirjoittamaan omaa lehteä ja miten hän tämän kautta päätyi radioon, keikkajärjestäjäksi ja manageriksi. Aloittelevan amatööritoimittajan elämään mahtuu monia ylä- ja alamäkiä, joista jälkimmäiset tuntuvat välillä varastavan suuremman roolin Gregoryn käsitellessä niitä lähinnä itselleen ja omalle naiiviudelleen naureskellen. Mutta jotenkin asiat aina päätyvät paremmalle tolalle.

Gregoryn ohessa pääosassa on myös NWOBHM. Bändeistä keskeisimmässä osassa kirjassa ovat Black Rose, Satan, Battleaxe ja Arizona, jotka olivat tuolloin Koillis-Englannin paikallisia aloittelevia kykyjä. Osansa saavat myös mm. Raven, Def Leppard, Saxon, Girlschool, Holland ja Geddes Axe. Ohimennen mainitaan sellaisiakin nimiä kuin Iron Maiden, Venom, Tygers Of Pan Tang ja White Spirit.

Kirja onnistuu hienosti luomaan kuvan 1980-luvun alusta, jolloin Heavy Metal oli vielä nuori ja uuden sekä ennenkuulemattoman musiikin luominen ja löytäminen oli vielä nykyistä helpompaa. Paikallisen skenen kehityksen ohella valaistaan myös jo hieman tulevaa, kun NWOBHM-liikettä elävät engelsmannit kuulevat ensimmäistä kertaa Acceptin Restless And Wildia ja Metallican demonauhaa...

Teoksen kuvituksena on paljon valokuvia aikakaudelta, mutta valitettavasti nämä ovat kovin pienikokoisia, liekö sitten säästöä painokuluissa. Tämä on harmi sinänsä, että otokset ovat varsin hyviä ja niitä olisi kernaasti katsellut suurempina, ilman tihrustamista.

Gregory on hyvä kertoja ja kirja on miellyttävä lukukokemus, vaikka se välillä tuntuukin kokoelmalta irrallisia hetkiä ja anekdootteja. Eihän teos tosin mikään elämäkerta olekaan, mutta itse olisin mieluusti lukenut vähän enemmänkin Cleveland Rocks Promotionsin vaiheista.

Kirjaa on tällä hetkellä saatavilla ainakin Amazonissa ja print-on-demand-palvelu Lulusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti